De oprichting van TV Nieuw-Vennep

Wijlen Rob Liefbroer is geboren in voormalig Schiebroek/Hillegersberg dat nu Rotterdam is en woont sinds 1965 in Nieuw Vennep. De supporter van Sparta was directeur bij expediteursbedrijf in scheep en luchtvracht Datema: ‘Wij hadden in mijn beginjaren nog geen luchtvracht en in 1961 droeg mijn toenmalige directie mij op om een dergelijke afdeling op het oude Schiphol te starten. Na een jaar op kamers in Amstelveen en drie jaar heen en weer naar Rotterdam rijden en daartussen nog te trouwen heb ik uiteindelijk besloten in Nieuw Vennep te gaan wonen.’

Liefbroer: ‘Voor het oprichten van onze huidige vereniging werd er in Nieuw Vennep al jaren getennist. Er was zelfs een club die door slecht beleid en hoofdzakelijk slecht onderhoud ter ziele was gegaan.’ De website van tv Nieuw Vennep geeft aan dat een aantal notabelen het leuk vond om te gaan tennissen. Die kochten voor 100 gulden een aandeel in de Stichting Tennisclub Nieuw Vennep. Daarvan kon uiteindelijk één baan aangelegd worden. In 1960 kwam daar een tweede baan bij. De ingang was toen in de Jhr. Van de Pollstraat tussen twee huizen door. Er stond een houten keetje en in 1954 werden vanuit de Stichting de eerste clubkampioenschappen georganiseerd. Om op het sportieve vlak nog iets te doen, heeft Liefbroer zich aangesloten bij een groepje heren, huurders bij de toenmalige tennisstichting. Gezien het snel groeiende aantal liefhebbers, vroeg deze stichting hem een tennisvereniging op te richten, zodat er aan uitbreiding van de bestaande accommodatie gedacht kon worden. ‘Zo geschiedde…in november 1968 werd de huidige Tennisvereniging Nieuw Vennep opgericht en aangesloten bij de KNLTB.’

Oprichting

Liefbroer: ‘De eerste voorzitter was Otto, Baron Bentinck, toenmalig gemeentesecretaris. Naast de twee tennisbanen beschikten wij slechts over een rozenprieeltje. Onvoldoende om competitie te kunnen spelen. Maar even verder op het terrein was KIOS gevestigd, dat over een kleine kleedruimte beschikte waar wij ook gebruik van mochten maken. Om tevens bezoekende spelers van versnaperingen te kunnen voorzien, werd er elke vrijdag een lunchkar gehuurd om in de weekeinden soep en broodjes te kunnen uitdelen.’ In 1970 heeft Co Bakker toen een klein clubhuis gebouwd dat in 1971 in gebruik genomen kon worden. In 1973 kwamen baan 3 en 4 erbij. ‘Wij zijn altijd een club geweest die hogerop wilde.’
Liefbroer hielp elk voorjaar met het klaarmaken van de banen: ‘Dan liepen er altijd mensen rond die kwamen vragen of er al gespeeld kon worden. Maar Cees Broekhoven was de enige die niet kwam klagen maar kwam helpen aanpakken. Ook bestuurslid Riet Koeckhoven, dochter van meester Koeckhoven en voorganger van Jan Schrama, heeft in het begin veel geholpen.’

Open toernooi

In november 1971 was het bestuur ervan overtuigd dat het nog te vroeg was voor een Open Toernooi, maar op 20 november 1972 werd op een bestuursvergadering onder leiding van voorzitter Co Pul besloten het jaar daarop een toernooi te organiseren. In september 1974 opende burgemeester Dijckmeester een vernieuwd tennispark met vijf banen en de mogelijkheid voor aanleg tot zeven banen. De vereniging begon met 29 leden en telde toen 140 leden. Zo werd van 5 t/m 12 augustus 1973 het eerste HOT gespeeld. Wedstrijdleider was Frans Kwaaitaal die assistentie kreeg van Rob Liefbroer, Peter Kinkel en Ed Jansen. De winnaars van dit eerste toernooi waren Wim Brandse uit Zandvoort en Lily Weijers-ter Metz uit Zwaanshoek.
In 1975 heeft de vereniging zich losgemaakt van de stichting. De notabelen die begin vijftiger jaren 100 gulden geïnvesteerd hadden kregen 150 gulden terug in 1975.

‘Toen wij destijds nog maar vier banen hadden, bood de gemeente ons een nieuw terrein aan bij de Oosterdreef. Wij hebben daar geen gebruik van gemaakt. Enige leden hebben toen TV De Kikkers opgericht.

Nieuwbouw

In 1990 werd een nieuw clubhuis gebouwd dat tot de latere verhuizing naar Getsewoud-Noord  in 2005 dienst heeft gedaan. De vereniging telde in 2005 zo’n 750 leden maar op de nieuwe locatie groeit de vereniging door naar 1.100 leden. In mei 2010 werd er naast het clubhuis een tennishal met vier banen geplaatst. Liefbroer, die van 1976 tot 1980 bestuurslid van de stichting was en ook enige tijd voorzitter van TV Nieuw-Vennep, is daarna overgestapt naar het districttennis. Hij werd voorzitter van de commissie wedstrijdtennis in het District Leiden van de KNLTB en later ook bondsgedelegeerde en lid van de sectie Wedstrijdtennis van de KNLTB.
Hij blijkt een eigenzinnig mens. In het blad Tennis Magazine staat in januari 1996 een interview met hem afgedrukt. ‘Mixed tennis wordt wel tennis met een handicap genoemd. De problemen spelen zich af vanaf de vierde klasse tot aan de hoofdklasse. Bij de dames speelt daar een leeftijdsgroep tussen de 12 en 35 jaar omdat er een structureel tekort aan dames is. Op die manier kom je teams tegen met een knul van 18 en 26, en een meisje van 13 en een dame van 35. Als ik het voor het zeggen had bleef er alleen een dames en een herencompetitie over.’ Liefbroer noemt zichzelf een anti-bobo: ‘De afstand tussen bestuurder en sporter werd volgens hem te groot.’ Daarom stapte hij in andere districten vreemde kleedkamers binnen om daar te luisteren naar wat spelers te vertellen hadden.

Meer historie

Bekijk ook eens het facebook-foto-album ‘foto’s uit de oude doos‘ of het jubilieumnummer ‘Inside’ uit 1993 van Riet Verlaan toen onze vereniging 25 jaar bestond. Leuk om eens te lezen hoeveel er veranderd is de afgelopen jaren. Zie ook ‘Tennisvereniging Nieuw-Vennep viert 50 jarig bestaan’ (sept 2018).